Handhaving voor ZZP’ers

Beste ZZP’er,

We willen je informeren over de handhaving voor ZZP’ers er kan namelijk een belangrijke wijziging komen die van invloed kan zijn op zelfstandige ondernemers. Per 1 januari 2025 wordt het handhavingsmoratorium voor ZZP’ers opgeheven. Dit betekent dat de Belastingdienst vanaf die datum weer zal handhaven op basis van de oude wet DBA (Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties), terwijl de handhaving voor ZZP’ers nog niet op basis van nieuwe wetgeving is geregeld. Kan dit leiden tot onzekerheid over de manier waarop je als ZZP’er je werkzaamheden kunt blijven uitvoeren.

Wat betekent dit voor jou als ZZP’er?

Deze wijziging kan grote gevolgen hebben voor jouw opdrachten en de manier waarop je jouw diensten aanbiedt. Door de onzekerheid over de handhaving voor ZZP’ers en het uitblijven van nieuwe wetgeving, kunnen zelfstandige ondernemers mogelijk opdrachten mislopen of geconfronteerd worden met onverwachte belastingaanslagen. Dit geldt met name voor opdrachten waarbij er twijfel kan zijn over de kwalificatie als zelfstandige of als verkapte dienstbetrekking. Het is daarom essentieel om goed op de hoogte te blijven van de regels en je voor te bereiden op eventuele veranderingen.

Om te bepalen of je risico loopt, is het verstandig om je huidige overeenkomsten en werkwijzen opnieuw te bekijken. Het kan nodig zijn om je contracten aan te passen of je manier van werken te veranderen om aan de criteria van de Belastingdienst te voldoen. Dit kan bijvoorbeeld inhouden dat je je manier van factureren aanpast, de inhoud van je opdrachten heroverweegt of andere maatregelen neemt om je status als zelfstandige te bevestigen.

Wat zijn de volgende stappen?

De VVD heeft een Ronde Tafel Gesprek aangevraagd in de Tweede Kamer om meer duidelijkheid te krijgen over deze kwestie. Dit gesprek vindt plaats op donderdag 5 september om 10 uur. Tijdens deze sessie zal de Belastingdienst uitleg geven over hun handhavingsplannen en zullen vertegenwoordigers van ZZP-organisaties hun zorgen kunnen delen. Het is een belangrijke gelegenheid voor zelfstandigen om hun stem te laten horen en te pleiten voor een eerlijke behandeling en duidelijke regels die hen helpen hun werk voort te zetten zonder onnodige bureaucratie.