Nieuw Cao-akkoord

Nieuw Cao-akkoord Metaal en Techniek: Belangrijke Verhogingen en Verbeteringen

Na maanden van intensieve onderhandelingen en vier maanden van stakingen is er een nieuw cao-akkoord bereikt voor de sector Metaal en Techniek. Dit akkoord biedt aanzienlijke verbeteringen voor alle medewerkers in de sector, zowel in termen van loon als arbeidsvoorwaarden.

Hoofdpunten van het Cao-akkoord:

Loonverhogingen: Werknemers krijgen een loonsverhoging van 7% per 1 juli 2024, met terugwerkende kracht. Daarnaast komt er vanaf 1 maart 2025 een structurele loonsverhoging van €100,00 per maand, en vanaf 1 oktober 2025 een extra loonsverhoging van 3%. Dit resulteert in een totale loonsverhoging van gemiddeld 13% over een periode van 22 maanden, wat een significante verbetering betekent voor het inkomen van de werknemers, vooral voor degenen in de lagere loonschalen en jongeren.

Looptijd van de cao: De nieuwe cao heeft een looptijd van 1 april 2024 tot 1 februari 2026. Dit biedt stabiliteit en zekerheid voor werknemers in de komende periode.

RVU-regeling: De regeling voor vervroegd uittreden (RVU) wordt voortgezet, waarbij de wachttijden worden geëlimineerd. Als de overheid de fiscale regeling voor vervroegd uittreden verlengt per 2026, zal de RVU-regeling met vijf jaar worden verlengd, wat meer flexibiliteit biedt aan werknemers die eerder met pensioen willen gaan.

Behouden van voordelen: Alle geplande verslechteringen, zoals de verhoging van de ingangsleeftijd voor seniorendagen, zijn van tafel. Dit betekent dat bestaande voordelen voor werknemers behouden blijven.

Wat betekent dit voor jou?

Het nieuwe cao-akkoord in de Metaal en Techniek sector zorgt voor een aanzienlijke verbetering van de arbeidsvoorwaarden. De loonsverhogingen bieden een forse inkomensstijging, terwijl de continuering van de RVU-regeling en het behoud van bestaande voordelen de algehele werkomstandigheden verbeteren. Dit akkoord is een belangrijke stap vooruit, dankzij de inspanningen van alle betrokkenen bij de onderhandelingen en stakingen. De verbeteringen zijn een duidelijk teken van erkenning voor het harde werk en de toewijding van de werknemers in deze sector.

Kantineprijzen per 1 februari 2023 verhoogd -